
کار کارشناس تأسیسات و تیپ شخصیتی مناسب آن
اهمیت تأسیسات و کار کارشناس تأسیسات
در حوزه ساختمان سازی، بخش تاسیسات از بخش های کلیدی و اساسی می باشد. آسایش و رفاه خانواده در یک ساختمان به عملکرد صحیح سیستم های تاسیساتی برمی گردد. این سیستم ها شامل انواع تاسیسات بهداشتی، حرارتی و برودتی خانه می شود.
کار کارشناس تاسیسات طراحی، پیاده سازی، نصب و تعمیر تاسیسات بهداشتی، حرارتی، برودتی، فاضلاب، تهویه مطبوع و گازرسانی ساختمان های مختلف است.
برخی سختی ها و خطرات کار کارشناس تأسیسات
شغل کارشناس تاسیسات با خطرات مختلفی از جمله برق و گاز گرفتگی، سر و صدای زیاد، گرما، سرما و رطوبت زیاد، خطرات ناشی از بکارگیری تجهیزات و ابزارهای مختلف، افتادن و سقوط و … روبرو است. لذا یک فرد تاسیساتی باید در حین کار کلیه اصول ایمنی و بهداشتی را به درستی رعایت کند. ضمناً چون این شغل به نیروی بدنی زیادی نیاز داشته و بسیار انرژی بر است، معمولا برای آقایان مناسب تر می باشد.
ساعت کار و محل کار کارشناس تأسیسات
ساعت کاری در این شغل معمولا به صورت تمام وقت است (به خصوص وقتی در شرکت یا سازمانی استخدام می شوید). اگر به طور مستقل کار کنید، تعیین ساعت های کاری بر عهده خودتان است. شما باید بتوانید در محوطه های داخلی و اغلب تنگ و نامناسب و در محوطه های بیرونی با شرایط آب و هوایی مختلف کار کنید. برخی مواقع هم باید در ارتفاع و روی داربست ها بروید.
وظایف نیروی تاسیساتی
بسته به محل کارتان که می تواند منازل، مکان های تجاری و صنعتی باشد، کار شما می تواند شامل موارد زیر باشد :
-
خواندن و درک نقشه های تاسیساتی ساختمان
-
طراحی، اجرا و نظارت بر لوله کشی و تاسیسات گاز خانگی و تجاری
-
لوله کشی انواع آب سرد و گرم در ساختمان (اتصال انواع لوله ها، انجام لوله کشی آب، فاضلاب و نصب وسایل بهداشتی)
-
راه اندازی و تعمیر سیستم های حرارت مرکزی با آب گرم (شوفاژ) و …
-
راه اندازی و تعمیر دستگاه های سردکننده خانگی و تجاری
-
نقشه کشی سیستم تاسیسات مکانیکی ساختمان
-
راه اندازی و تعمیر تاسیسات گرمایی
-
جوشکاری گاز و برق
-
راه اندازی و تعمیر سردخانه ها
-
راه اندازی و تعمیر تجهیزات و سیستم استخرها
شخصیت شناسی کارشناس تأسیسات
شخصیت شناسی کارشناس تأسیسات بر اساس تست MBTI
ISTJ این تیپ شخصیتی از دقت بالایی برخوردار است و دارای مهارت های فنی خوبی می باشند.
ISFJ این تیپ شخصیتی توجه زیادی به جزئیات داشته و با زندگی روزمره سروکار دارد.
ESTP این تیپ شخصیتی از اطلاعات فنی خوبی برخوردار بوده و به خوبی می تواند با ابزارهای مختلف کار کند. او بیشتر مایل است برای خود کار کند.
نحوه ورود به شغل و وضعیت استخدام کارشناس تأسیسات
برای ورود به شغل کارشناس تأسیسات باید مهارتهای ویزه ای داشته باشید و تحصیلات لازم یا تجربه کاری لازم را نیز به شرح زیر کسب کرده باشید.
مهارت و دانش مورد نیازکارشناس تأسیسات
-
توانایی کار بر طبق نقشه ها و طرح های فنی موجود
-
مهارت های فنی و عملی خوب
-
رویکرد دقیق و منظم در کار
-
توانایی جسمانی مناسب
-
آگاهی از مسایل ایمنی و دستورالعمل های قانونی
-
توانایی کار فردی و تیمی
-
مهارت های ارتباطی مناسب
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل کارشناس تاسیسات
برای یادگیری کار تأسیسات می توانید دوره های فنی لازم را گذرانده و یا تخصص تأسیسات را به صورت کاملا تجربی و نزد یک استادکار ماهر از طریق کارآموزی یاد بگیرید.
کارشناس تاسیسات باید بتواند مطابق با نقشه های فنی ساختمان عمل کرده و در کار خود بسیار دقت داشته باشد. همچنین با رعایت مسایل ایمنی، به دنبال جلب نظر و اعتماد مشتری باشد.کسب تجربه و مهارت بیشتر در این شغل بسیار مهم است.
برای آموزش حرفه ای در این شغل می توانید پس از گذراندن سال اول دبیرستان وارد شاخه کار و دانش (رشته های تاسیسات بهداشتی ساختمان، تاسیسات گرمایی ساختمان، تاسیسات گاز رسانی، تاسیسات حرارتی برودتی و تاسیسات تهویه مطبوع ساختمان) یا فنی و حرفه ای (رشته تاسیسات) شوید.
افراد علاقه مند نیز می توانند در این رشته ها تا مقطع کاردانی یا کارشناسی به طور ناپیوسته در دانشگاه ها ادامه تحصیل دهند. همچنین در رشته مهدسی مکانیک گرایش تاسیسات نیز می توانید تحصیل کرده و پس از آن وارد این شغل شوید. البته افرادی که در کاردانش و فنی و حرفه ای وارد می شوند، چون واحدهای عملی و کارورزی زیادی را می گذرانند، برای ورود به بازارکار آماده تر هستد و شاید سریع تر بتوانند کار پیدا کنند.
در آموزشگاه های آزاد زیرنظر سازمان فنی و حرفه ای دوره های تخصصی انواع شاخه های تاسیسات برگزار می شود. علاقه مندان می توانند در این دورها شرکت کرده و مدرک معتبر دریافت کنند.
فرصت شغلی و وضعیت استخدام کارشناس تاسیسات
به عنوان یک تاسیساتی ماهر می توانید در بخش تاسیسات شرکت ها و سازمان های مختلف، کارخانجات صنعتی، شرکت های ساختمان سازی و … مشغول به کار شوید.
استخدام کارشناس تأسیسات برای همه تأسیساتی ها جذاب نیست و اغلب متخصصین تاسیسات که تجربه و سرمایه لازم را دارند، به صورت مستقل کار کرده و کسب و کار خود را دارند. البته یکی از مزیت های شغل تاسیسات این است که لزوما احتیاج به دفترکار ندارد. بسیاری از تاسیساتی ها، با داشتن یک کارت ویزیت و خط تلفن در مکان های مختلف مانند روزنامه ها تبلیغ کرده و مشتری خود را پیدا می کنند. این کار نیاز به ابزار و تجهیزات زیاد و جاگیری ندارد، بنابراین آنها می توانند ابزار خود را حتی در منزل شخصی شان نگهداری کنند.
با توجه به روند ساختمان سازی موجود و نیاز همیشگی منازل، ادارات و سایر ساختمان ها به نصب و تعمیر انواع تاسیسات فنی، بازارکار خوبی در این شغل وجود دارد و از آینده شغلی خوبی نیز برخوردار می باشد.
وضعیت استخدام کارشناس تأسیسات در برخی کشورهای جهان
آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام متخصصان تاسیسات بین سال های ۲۰۱۰ تا۲۰۲۰، رشد ۲۶ درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل۱۴ درصد می باشد.
استرالیا – در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام این شغل رشد ۱۰.۸ درصدی داشته و رشد بسیار زیادی در آینده برای آن پیش بینی شده است.
میزان درآمد کارشناس تاسیسات
سیستم تاسیسات در همه منازل ، ادارات و ساختمان ها از مهم ترین و حیاتی ترین بخش ها می باشد و همیشه به متخصصان آن نیاز است. متخصصان تاسیسات معمولا درآمدهای خوبی دارند، به خصوص اگر به صورت مستقل کار کنند.
البته هرچه متخصص تاسیسات در کار خود مهارت و دقت بیشتری داشته و به خوبی و متناسب با نیاز مشتری کار را بهتر انجام دهد، رضایت مشتریان بیشتر شده و روز به روز به تعداد آنها افزوده خواهد شد و در نتیجه درآمد بیشتری نیز عاید او می شود.
درآمد شغل تاسیساتی در برخی از کشورهای جهان
آمریکا – متوسط درآمد سالانه این شغل ۴۶.۶۶۰ دلار (برای همه مشاغل ۳۳.۸۴۰ دلار ) در سال ۲۰۱۰و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۴۸.۲۰۰ دلار بوده است.
استرالیا – متوسط درآمد سالانه این شغل ۵۲.۸۰۰ دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان - متوسط درآمد سالانه این شغل برای افراد تازه کار بین ۲۵.۰۰۰ تا ۳۲.۰۰۰ دلار و برای افراد باتجربه بین ۳۲.۰۰۰ تا ۵۳.۰۰۰ دلار می باشد.