کارشناس شبکه

 

کار کارشناس شبکه چیست؟

 

کارشناس شبکه، شبکه های کامپیوتری گسترده (WAN) و محلی (LAN) را ایجاد و پشتیبانی می کند. محدوده کار کارشناس شبکه می تواند یک طبقه از یک ساختمان و یا چندین کشور بوده و برای این کار از تکنولوژی های مختلف از جمله فیبرهای نوری و یا تکنولوژی های مایکروویوی می توان استفاده کرد.

 

 

به طور کلی کار کارشناس شبکه با چهار سیستم شبکه اصلی در ارتباط است:

 

  • شبکه های محلی (LAN) : که کامپیوترها را در یک فضای محدود مانند یک اداره و یا یک ساختمان به هم متصل می کند.
     
  • شبکه های شهری (MAN) : شبکه های محلی درون یک شهر را به هم متصل می کند.
  • شبکه های گسترده (WAN) : سیستم های درون مرزهای ملی را به هم متصل می کند.
     
  • شبکه های جهانی(GAN) : شبکه ها با مرزهای جغرافیایی نامحدود را به هم متصل می کند و برای این کار از تکنولوژی های بی سیم و ماهواره ای استفاده می کند.

 

همگام با افزایش حجم داده هایی که بین کامپیوترها منتقل می شوند، نیاز به ملزومات امنیتی نیز افزایش می یابد، لذا کارشناس شبکه باید به سیستم ها و روش های امنیتی نیر بسیار مسلط باشد. وظیفه اصلی یک کارشناس شبکه این است که مطمئن باشد شبکه کامپیوتری، ظرفیت پاسخگویی به نیازهای مشتریان را داشته و دارای امنیت لازم است.

 

کارشناس شبکه باید مهارت های سازماندهی و فناوری اطلاعات خوب و مناسبی داشته باشد. همچنین باید قدرت برقراری ارتباط مناسب داشته باشد تا بتواند مشکلات فنی را واضح و مشخص برای افراد شرح دهد.

 

 

محیط کار کارشناس شبکه

 

کارشناس شبکه معمولا در واحد فناوری اطلاعات یا انفورماتیک سازمان ها استخدام می شود و بر شبکه آن سازمان نظارت دارد. در برخی موارد کارشناس شبکه در شرکت های تخصصی شبکه اشتغال دارد و به صورت تخصصی همراه با سایر کارشناسان، خدمات تخصصی شبکه به مشتریانشان ارائه می دهد. جدا از این موارد برخی از کارشناسان شبکه به صورت شخصی و پروژه ای برای خودشان کار می کنند.

 

 

شغل کارشناس شبکه مناسب شماست اگر…

 

اگر شما در حل مسائل و مشکلات توانمندید و علاقه دارید با سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر کار کنید، این شغل مناسب شماست. متخصص، مهندس یا کارشناس شبکه، شبکه های متصل کننده کامپیوترها به یکدیگر را ایجاد و پشتیبانی می کند.
 

 

وظایف کارشناس شبکه

 

  • راه اندازی نرم افزارها و سخت افزارهای جدید – به منظور راه اندازی شبکه و یا ارتقاء عملکرد و کارایی آن

  • ایجاد حساب های کاربری، تعیین حیطه دسترسی و کلمه عبور برای کاربرانی که در محیط شبکه از امکانات آن استفاده می کنند.

  • حفظ امنیت در شبکه – زیرا استفاده کاربران از محیط شبکه باید همراه با امنیت کامل باشد تا برای آنها مشکلی ایجاد نگردد. امنیت تبادلات مالی در محیط شبکه (بانکداری الکترونیکی) از مهمترین مصادیق نیاز به حفظ امنیت در محیط شبکه است.

  • شناسایی و رفع عیوب شبکه

  • تهیه برنامه های زمانبندی برای تعمیر و نگهداری شبکه

  • ارائه خدمات فنی به کاربران نهایی – گاهی اوقات برخی از کاربران شبکه دچار مشکلاتی می شوند که متخصص شبکه باید برای رفع مشکل آنها اقدام نماید.

  • نظارت و مدیریت روزانه بر نحوه استفاده از شبکه

  • برنامه ریزی و استفاده از تکنولوژی های جدید – به منظور افزایش کارایی شبکه تحت کنترل یا بررسی و افزایش قابلیت های آن برای استفاده کاربران

 

 

مهارت های کارشناس شبکه

 

یک کارشناس شبکه باید دارای مهارت های زیر باشد:

  • مهارت های فناوری اطلاعات در حد عالی مخصوصا در حوزه سخت افزار و نرم افزارهای مربوط به شبکه

  • مهارت حل مساله در حد عالی – زیرا نحوه اجرا و پیاده سازی هرپروژه شبکه متفاوت از دیگری است و برای اجرای بهینه هر یک از آنها باید مسائل مخصوص به آنها را در نظر گرفته و راهکار مناسب برای آن ارائه داد. به عنوان مثال برای ایجاد شبکه کامپیوتری در یک ساختمان باید به نحوه چیدمان دیوارها، ورودی سیم تلفن به ساختمان، تعداد کامپیوترهای مورد نیاز برای اتصال به شبکه و محل استقرار آنها و همچنین مشخصات و محل استقرار سرور (در صورت نیاز) توجه نمود و متناسب با آنها بهترین راهکار استقرار شبکه مورد نظر را ارائه داد.

  • مهارت سازماندهی برای اولویت بندی وظایف – ویژه مدیران شبکه

  • توانایی توضیح شفاف و واضح مباحث فنی –  برای کارفرمایان یا تکنسین های فعال در پروژه

  • توانایی کار تیمی – زیرا در بسیاری از موارد پروژه های شبکه به صورت تیمی اجرا می شود و برای انجام شدن بهتر کارها به این توانایی نیاز است.

  • به روز نگه داری سیستم ها متناسب با آخرین پیشرفت ها و تکنولوژی ها

 

 

تحصیلات کارشناس شبکه

 

عموما فارغ التحصیلان کارشناسی در رشته های علوم کامپیوتر ، مهندسی کامپیوتر (بخصوص سخت افزار) ، مهندسی فناوری اطلاعات و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر و  گرایش های ارشد مهندسی فناوری اطلاعات و یا رشته شبکه های کامپیوتری (در دانشگاه علمی کاربردی) می توانند کارشناس شبکه شوند.

 

البته برای رشته های دیگر نیز افرادی که دوره های تخصصی را در آموزشگاه های معتبر گذرانده و تجربه لازم را کسب کنند، می توانند به عنوان کارشناس شبکه فعالیت کنند.

 

در حال حاضر بسیاری از افراد به جای اینکه در دانشگاه وارد رشته های فوق الذکر شوند، با استفاده از آموزش های ارائه شده در آموزشگاه های آزاد، مدارک معتبر و قابل قبولی دریافت کرده و به راحتی جذب بازارهای کار داخلی و بین المللی می شوند. از مهمترین این مدارک می توان به MCSA  (پیاده سازی، مدیریت و رفع عیب شبکه های ویندوزی) و MCSE (شامل MCSA و طراحی شبکه های ویندوزی) اشاره کرد. 

 

 

شخصیت شناسی کارشناس شبکه

 

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
 
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
 
 

شخصیت شناسی کارشناس شبکه بر اساس تست MBTI

 

INTJ این تیپ شخصیتی از توانایی درک سیستم های پیچیده و منطق برخوردار است. او می تواند با کمک خلاقیت خود سیستم های جدید ایجاد کند. 

INTP این تیپ شخصیتی در تحلیل مسایل و ارائه راه حل های مبتکرانه (که از لازمه های این شغل است) تبحر زیادی دارد. او از کار در زمینه های فنی و حل مسایل پیچیده لذت می برد.

ISTP این تیپ شخصیتی به رشته های فنی و فهمیدن چرایی و چگونگی کار کردن چیزها علاقه دارد. او مشاهده کننده خوبی بوده و به جزئیات و واقعیات توجه زیادی دارد. استفاده از تحلیل های منطقی به خوبی در کار این تیپ شخصیتی مشهود است.

 

 

 بازارکار کارشناس شبکه

 

امروزه با گسترش کامپیوتر در تمامی ابعاد زندگی انسان ها و الزام شرکت ها و سازمان ها برای استفاده از این فناوری به منظور امکان رقابت با سایر شرکتها و توان پاسخگویی به نیاز مشتریان، شبکه هم به عنوان یک مفهوم اساسی در کنار کامپیوتر توسعه پیدا کرده است و هر کجا که تعداد کامپیوتر ها از یک دستگاه بیشتر می شود، به شبکه نیاز است. بنابراین برای کارشناس شبکه در همه جا کار وجود دارد اما این کار به شکل های متفاوت انجام می شود.

 

کارشناس شبکه می تواند در سازمان ها و شرکت های مختلف دولتی و خصوصی کار کند. همچنین می تواند در شرکت های حوزه فناوری اطلاعات استخدام شده و یا به صورت قراردادی با آنها کار کند. با کسب تجربه بیشتر کارشناس شبکه می تواند به رده های مدیریتی در این حوزه دست یابد.

 

 

استخدام کارشناس شبکه

 

هرچند که آمار رسمی و معتبری در رابطه با میزان استخدام کارشناس شبکه در کشور منتشر نشده است، اما از شواهد و اطلاعات برگرفته شده از بازار کار ایران پیداست که میزان استخدام کارشناس شبکه نسبت به میانگین مشاغل بالاتر است و این امر به دلیل افزایش استفاده از کامپیوتر به صورت گسترده در سال های اخیر در کشور می باشد.

 

امروز تقریبا نمی توان شرکت یا سازمانی را در کشور پیدا کرد که از نرم افزار و کامپیوتر برای انجام عملیات مختلف مالی، اداری و حرفه ای خود استفاده نکند. در این صورت برای استفاده و بهره برداری مناسب از آنها به کمک متخصصین مختلفی از جمله کارشناس شبکه نیاز جدی می باشد.

 

همچنین پیش بینی می شود با وابستگی بیش از پیش شرکت ها و سازمان ها به کامپیوتر و شبکه های کامپیوتری و توسعه آن در کشور، شاهد افزایش بیشتر میزان اشتغال، کارآفرینی و استخدام کارشناس شبکه در سال های آتی باشیم.

 

 

استخدام کارشناس شبکه در کشورهای دیگر

 

آمریکا – پیش بینی می شود میزان استخدام متخصصان شبکه بین سال های۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲، ۱۲  درصد رشد خواهد داشت. در حالی که متوسط رشد همه مشاغل ۱۱ درصد خواهد بود.

استرالیا – در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام این شغل رشد ۲۹.۵ درصدی داشته است . برای سال های آینده نیز رشد بسیار زیادی پیش بینی شده است. 

 

 

درآمد و حقوق کارشناس شبکه

 

کارشناس شبکه ای که در بخش دولتی فعالیت می کند، با توجه به قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کند. در بخش خصوصی به معیارهای تخصص، دانش و تجربه فرد بیشتر توجه شده و بر اساس آنها میزان حقوق تعیین می شود.

 

در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال ۱۳۹۲ توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد کارشناس شبکه در سمت های مختلف شغلی و در رده های مختلف سازمانی (کارشناس، سرپرست و مدیر) استخراج شده است.

برخی از سمت هایی که در این پژوهش در نظر گرفته شده اند شامل کارشناس شبکه، ادمین شبکه، پشتیبان شبکه، مسئول شبکه، مدیر شبکه و … می باشند که یک کارشناس شبکه می تواند در هر یک از آنها استخدام شده و فعالیت نماید.

برای کارشناس شبکه در هر سمت  و در هر رده سازمانی حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. به عنوان مثال کارشناس شبکه ای که در سمت مدیر شبکه در رده مدیر کار می کند، در اواخر سال ۱۳۹۲، حداقل درآمد ماهیانه ۱۱۰۰۰۰۰ تومان، حداکثر درآمد ۴۶۸۰۰۰۰ تومان و متوسط درآمد ۲۰۰۰۰۰۰ تومان را داشته است.

 

همچنین از آنجا که تجربه و سابقه کاری یکی از عوامل موثر در تعیین حقوق و درآمد هر فردی از جمله کارشناس شبکه می باشد، در بخش دیگری از این پژوهش، درآمد کارشناس شبکه از نظر سابقه کاری در رده های مختلف سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. همان طور که در تصویر زیر مشخص است در هر رده سازمانی با افزایش سابقه کاری، درآمد و حقوق کارشناس شبکه نیز افزایش می یابد.

 

 

درآمد کارشناس شبکه در کشورهای دیگر

 

آمریکا – متوسط درآمد سالیانه متخصصان شبکه در سال ۲۰۱۰،  ۶۹.۱۶۰ دلار (برای همه مشاغل۳۳.۸۴۰ دلار) و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۷۳.۰۰۰ دلار بوده است.

استرالیا – میزان درآمد سالانه متخصصان شبکه  ۷۲.۰۰۰ دلار استرالیا(قبل از کسر مالیات) است.

انگلستان – متوسط درآمد سالیانه این شغل برای افراد تازه کار بین ۲۷.۰۰۰ تا ۴۲.۵۰۰ دلار، برای افراد با تجربه بین ۴۲.۵۰۰ تا ۶۰.۵۰۰ دلار  و  برای مهندسان ارشد حدود ۹۱.۰۰ دلار می باشد.