
نگاهی به پرورش ماهی و وظایف و کار پرورش دهنده ماهی در ایران
کار پرورش دهنده ماهی در یک نگاه
کار پرورش دهنده ماهی همچنان که از نامش پیداست، پرورش انواع ماهی های مختلف خوراکی و تزئینی است. اگر شما به ماهی ها علاقه مندید، فعالیت در طبیعت را دوست دارید و از تولید آبزیان لذت می برید، این شغل مناسب شماست.
مهمترین انواع پرورش ماهی
پرورش دهنده ماهی گاهی در بخش تولید ماهی های زینتی فعالیت دارد و گاهی نیز ماهی های خوراکی تولید می کند و در برخی از اوقات اقدام به پرورش هر دو نوع ماهی می نماید.
همچنین برخی از تولید کنندگان به پرورش ماهیان سردآبی اقدام می کنند و بعضی دیگر از آنها ماهیان گرم آبی را پرورش می دهند. ماهیان سردآبی به آن دسته از ماهیانی گفته می شود که به زندگی در آبهای سرد عادت دارند. ماهی قزل آلا و آزاد از معروف ترین ماهیان سردآبی برای ما ایرانیان می باشند. ماهیان گرم آبی نیز به ماهیانی که به زندگی در آبهای گرم دارند گفته می شود. معروف ترین ماهی گرم آبی، ماهی کپور است که در آب های جنوب ایران نیز زندگی می کند.
تاریخچه پرورش ماهی در ایران
اولین تکثیر مصنوعی ماهی در ایران به سال ۱۳۰۱ بر میگردد که با تکثیر ماهیان خاویاری آغاز شد اما پرورش ماهی گرمابی در ایران به دهه ۴۰ بر می گردد . لزوم حذف علوفه در تالاب انزلی دولت وقت را مجبور به مبارزه با گیاهان عالی رشد یافته در مرداب که پس از مرگ و میر میزان رسوبات را افزایش و میزان اکسیژن محلول در آب را کاهش میدهد نمود. در نتیجه ماهی آمور را از روسیه و چین به این اکوسیستم معرفی کرد. با توجه به استقبال از ماهیان پرورش یافته مراکز تکثیر نیز در کشور بوجود آمد.
اما جالب است بدانید در اسطورههای ایرانی، جمشید را (که از اولین پادشاهان ایرانی بوده است) ،نخستین فردی پنداشتهاند که به پرورش ماهی پرداخت. ایرانیان محل پرورش ماهی را ماهیخانه مینامیدند.
ویژگیهای کار پرورش ماهی
رشد ماهیان و عواملی که بر روند رشد آنها تأثیر دارند، برای پرورش دهنده ماهی در درجه اول اهمیت قرار دارند. زیرا حداکثر رشد ماهی در حداقل مدت زمان با حداقل مقدار غذا ، هدف اصلی اوست. ماهی جانوری خونسرد است و جهت حفظ درجه حرارت بدن خود ، مجبور به صرف انرژی نیست. بدین لحاظ ، یک ماهی نسبت به یک جانور خونگرم ، از لحاظ تبدیل مواد غذایی به پروتئین بدن ، از کارآیی و استعداد بیشتری برخوردار است.
منـشاء آب شـیرین جـهت پرورش ماهیان ، بارندگی است که با توجه به موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی محل تغییر میکند. چشمهها و چاهها در اثر نفوذ آب باران در زمین بوجود آمدهاند که جهت پرورش و تکثیر ماهیان مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. در صورتی که کل آب شیرین مورد استفاده جهت پر کردن استخر در مواقعی از سال برای تأمین آب استخر کافی نباشد، ساختن یک مخزن ذخیره آب ، پرورش دهندگان را قادر خواهد ساخت تا در مواقع پر آبی ، آب را جهت زمان خشکسالی و کم آبی ذخیره و استفاده نمایند.
هنر مدیریت یک استخر پرورش ماهی شامل تأمین آب کافی و ایجاد شرایط مطلوب محیطی لازم برای حداکثر رشد و حداقل میزان مرگ و میر جمعیت ماهیان موجود در استخر است.
از سوی دیگر بیش از بیست هزار گونه ماهیان آکواریوم آب شیرین در دنیا شناسایی و یا با علم ژنتیک بوجود آمده اند. تنها گونه های محدود و معینی از آنها به ایران وارد شده است که باتلاش و زحمات فراوان، تکثیر پرورش آنها میسر شده است.
ساعت کار و محل کار پرورش دهنده ماهی
ساعت کار پرورش دهنده ماهی بسیار متفاوت و متنوع است. شما در این شغل معمولا کل روز را درگیر خواهید بود. گاهی نیز باید به صورت شیفتی، شب ها و تعطیلات کارکنید. محل کار پرورش دهنده ماهی غالبا به صورت ایزوله است.
همچنین شما باید بتوانید در محیط های بیرونی در شرایط آب و هوایی مختلف کار کنید و کارهایی از قبیل حمل اجسام سنگین، نشستن و ایستادن زیاد را انجام دهید.
وظایف پرورش دهنده ماهی
-
خرید نوزادان ماهی و پرورش آنها به طرق مختلف (متناسب با هر ماهی و شرایط آب و هوایی مختلف)
-
غذا دادن به ماهی ها به صورت دستی یا ماشینی
-
نظارت بر سلامت ماهی ها به صورت دائم و دوره ای
-
دسته بندی ماهی ها از نظر اندازه و قرار دادن آنها در محفظه های متناسب
-
نظارت دائم بر دمای آب و میزان اکسیژن آن
-
تمیز کردن فیلترها ، آکواریوم ها و استخر ها
-
فروش ماهی پس از رشد کامل
-
نگهداری از ساختمان ها، تجهیزات و زیستگاه ماهی ها
پرورش دهندگان ماهی معمولا کارگران کمی دارند و بیشتر کارهای بالا را خودشان انجام می دهند.
چگونه پرورش ماهی انجام دهم ؟ درآمد پرورش دهنده ماهی چقدر است؟
برای ورود به شغل پرورش دهنده ماهی الزامی به داشتن تحصیلات دانشگاهی نیست و بسیاری از ماهرترین پرورش دهندگان ماهی کشور این کار را به صورت تجربی و یا با کسب مهارت و شاگردی در نزد پرورش دهندگان دیگر آموخته اند؛ اما علیرغم این موضوع، داشتن تحصیلات مرتبط با افزایش آگاهی شما از بسیاری از هزینه ها جلوگیری کرده و با افزایش بهره وری نتایج بهتری را برای شما رقم خواهد زد.
تحصیلات مورد نیاز و نحوه ورود به شغل پرورش دهنده ماهی
فارغ التحصیلان رشته مهندسی منابع طبیعی – شیلات به ویژه گرایش تکثیر و پرورش آبزیان می توانند وارد این شغل شوند. البته گرایشهای ارشدی نیز برای علاقه مندان به تحصیلات عالیه طراحی شده که می توانید تا سطوح بالا ادامه تحصیل داده و سپس وارد کار شوند. (نظیر رشته ارشد شیلات گرایش تکثیر و پرورش آبزیان).
در صورت علاقه مندی به داشتن تحصیلات پایین تر برای ورود به این شغل می توانید در مراکز فنی و حرفه ای در رشته هایی مثل کاردانی ناپیوسته تکثیر و پرورش آبزیان زینتی آموزش ببینید و سپس اقدام به کار عملی کنید. در مراکز آموزش فنی و حرفه ای همچنین ۲ دوره مجزا برای پرورش ماهیان سردآبی و ماهیان گرم آبی تعریف شده و توسط مراکز مجاز آموزش داده می شود.
در هر صورت پس از پایان تحصیلات، کارکردن در استخرها و مزارع پرورش ماهی حتی برای مدتی کوتاه بسیار مفید و حتی الزامی است تا نسبت به نحوه انجام کار در این بخش به مرور دانش و تجربه لازم را کسب نمایید.
شخصیت شناسی شغل پرورش دهنده ماهی
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
شخصیت شناسی پرورش دهنده ماهی بر اساس تست MBTI
ESTPاین تیپ شخصیتی از اطلاعات فنی و تخصصی خوبی برخوردار بوده و به خوبی می تواند با ابزارها و مواد مختلف کار کند. او عاشق هیجان و کارهای نشاط آور است.
ISTP این تیپ شخصیتی از مشاغل ملموس لذت می برد. او قدرت مشاهده خوبی داشته و به جزئیات توجه زیادی دارد.
ESFP این تیپ شخصیتی دوست دارد کارش همراه با تفریح، استقلال و انعطاف کافی باشد.
ISFP این تیپ شخصیتی استفاده از حواس پنجگانه خود در کار را دوست دارد. او به کارهایی که با چیزهای واقعی و حقایق سر و کار دارد، علاقه دارد.
فرصت های شغلی ، وضعیت استخدام و بازار کار پرورش ماهی
معمولاً موضوع استخدام پرورش دهنده ماهی ، موضوع جذابی برای علاقه مندان این شغل نیست و اکثر آنها سعی می کنند تا مستقل کار کرده و کسب و کار خود را داشته باشند. افراد علاقه مند ممکن است با راه اندازی یک تعاونی تولید روستایی با افراد علاقه مند دیگر به صورت گروهی مشغول به کار شوند.
اما به هر حال عده ای نیز به دلایل مختلف (کمبود سرمایه، نداشتن روحیه و استعداد کارآفرینی یا مستقل کار کردن، علاقه به مشاغل استخدامی و …) به دنبال استخدام به عنوان پرورش دهنده ماهی هستند.
روی سخن ما در این بخش با گروه دوم است: شما که تحصیلات دانشگاهی مرتبط دارید، چنانچه بیشتر علاقه مند به کارهای دفتری و اداری در حوزه تکثیر و پرورش ماهی هستید، می توانید در سازمان ها و شرکت های دولتی مرتبط مانند سازمان شیلات ایران یا مؤسسه تحقیقات شیلات ایران و یا شرکت های خصوصی مرتبط با پرورش ماهی به عنوان کارمند اداری استخدام شوید.
و چنانچه علاقه مند به کار اجرایی هستید می توانید با دنبال کردن آگهی های استخدام و یا سرکشی به مراکز دولتی و خصوصی تکثیر و پرورش ماهی به عنوان پرورش دهنده ماهی به استخدام این مراکز درآیید که البته در این بخش حتماً سابقه کار عملی و تجربی برایتان مفید خواهد بود.
در این سال ها که بحث کارآفرینی و خود اشتغالی بسیار مطرح است، حوزه کاری پرورش ماهی در کنار همه سختی ها و مشکلاتی که دارد، به عنوان یکی از بهترین و پردرآمد ترین زمینه های کاری شناخته شده است . به گفته مدیرعامل تعاونی پرورش ماهیان زینتی استان تهران در یک محیط ۱۰۰متری با چند آکواریوم دو نفر میتوانند مشغول کار شوند و با توجه به استقبال خوبی که از فروش ماهیان زینتی در کشور صورت گرفته می توانند درآمد خوبی داشته باشند. در سال های اخیر نیز وزارت جهاد کشاورزی طرح پرورش ماهیان زینتی را جزو طرح اشتغال خانگی قرارداده است و وام هایی را در این خصوص اعطا می کند.
بنابر گفته یکی از پرورش دهندگان با تجربه کشور، در طراحی یک مزرعه تولید ماهی (خوراکی) رعایت اصول زیر برای دستیابی به حداکثر تولید توصیه می شود :
-
جانمایی دقیق و صحیح محل احداث پروژه
-
استفاده از طراحی استخرهای پرورش به شیوه مدار بسته
-
استفاده از آب برگشتی تا حداکثر ممکن
-
استفاده از حداقل مصرف انرژی
-
طراحی بر اساس ماژولهای جداگانه (به دلیل امکان احداث چند مرحله ای ،مدیریت آسانتر ،عدم تسری بیماری احتمالی به تمام مزرعه و …)
-
هوادهی قبل از ورود آب به استخر
-
جلوگیری از ریز شده مواد جامد معلق در استخرها
-
جداسازی آب غلیظ و رقیق در خروجی هر استخر
-
استفاده از فیلتراسیون چند مرحله ای (هیدرولیکی-فیزیکی-بیولوژیکی_شیمیایی )
-
نزدیکی مزرعه پرورش ماهی به بازارهای مصرف
-
استفاده از آب چاه و دوری از آلودگیهای و استرس های رودخانه ای
درآمد پرورش دهنده ماهی
درآمد پرورش دهنده ماهی (خوراکی یا زینتی) تابعی از شرایط و عوامل گوناگون است. اقلیم منطقه، دانش و تجربه پرورش دهنده، میزان استفاده از تسهیلات بانکی و دولتی، سرمایه اولیه و سایر عوامل هر یک به اندازه ای در میزان درآمد پرورش دهنده ماهی مؤثر است. متأسفانه در این خصوص اطلاعات دقیقی در کشور منتشر نشده است.
اما برای افرادی که به استخدام یک مزرعه پرورش ماهی یا شرکت فعال در این زمینه درمی آیند حقوق و مزایای قابل پیش بینی وجود دارد و معمولا از حقوق دستمزد تعیین شده در قانون کار پیروی می کند.
همچنین کارکنان شیلات و سایر سازمان های مرتبط دولتی نیز بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت خواهند کرد.
درآمد پرورش دهنده ماهی در برخی از کشورهای جهان
استرالیا – متوسط درآمد سالیانه در این شغل ۳۸.۲۰۰ دلار ( قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان – متوسط درآمد سالیانه کارگران این بخش بین ۲۰.۰۰۰ تا ۲۷.۰۰۰ دلار و برای مدیران این حوزه حدود ۵۷.۵۰۰ دلار می باشد.
پرورش ماهیان زینتی ؛ شغلی پردرآمد با ارزش صادراتی بالا
شغل پرورش ماهی شاخه های مختلفی دارد که یکی از آنها پرورش ماهیان زینتی است.
پرورش ماهیان زینتی در دنیا قدمتی طولانی دارد و در ایران حدود۵۰ سال است که مورد توجه واقع شده است. خوبست بدانید سطح استقبال از ماهیان زینتی در دنیا بالاست و حتی به کشور ما نیز وارد می شود. این یعنی جدای بحث صادرات، نیاز به ماهیان زینتی در داخل کشور نیز وجود دارد و کسی که به این شغل روی آورد، درآمد تضمین شده ای خواهد داشت.
این بخش احتمالاً در آینده مورد حمایت بیشتر دولتمردان نیز قرار خواهد گرفت چرا که پرورش ماهیان زینتی، علاوه بر اشتغالزایی و معکوس کردن موازنه واردات و صادرات، در حفظ تنوع زیستی، بهداشت روانی، سرگرمی و افزایش جاذبه های توریستی موثر بوده و از این طریق نقش به سزایی در جهش اقتصادی بسیاری از کشورهای توسعه یافته امروزی داشته است.
مشکل سرمایه گذاری اولیه در پرورش ماهیان زینتی
این تجارت پرسود نیازمند سرمایه گذاری کلانی است که بسیاری از افراد را در همان ابتدا از ورود به آن منصرف می کند؛ اما باید به خاطر داشت که هر کاری را می توان از ابتدا در مقیاس کوچک آغاز کرد و به تدریج و با جذب منابع و گردش سرمایه، توسعه داد. همچنان که خواهید دید، این همان کاری است که خانم اشرف السادات شریفیان انجام داده است.
علاوه بر این، حمایتهای اندکی نیز از این شغل آغاز شده است که نوید بخش آینده ای بهتر برای علاقه مندان این عرصه است. به عنوان مثال و به نقل از ایسنا، یکی از مدیران تعاون استان تهران در آبان ماه امسال (۹۳) از بررسی مدلهای اجرایی طرحی خبر داده است که بر پایه آن متقاضیان میتوانند پس از گذراندن یک دوره آموزشی شش ماهه درباره ماهیان زینتی و ۱۰ میلیون تومان سرمایهگذاری با درآمدی معادل یک میلیون تومان مشغول کار شوند و خود اشتغالی کنند.
برخی از مشکلات پرورش ماهیان زینتی
در کنار مشکلات اختصاصی پرورش ماهی، حل مشکلات جنبی و حاشیه ای که شاید ارتباط مستقیمی با این شغل نداشته باشد، از مهمترین دغدغه های صاحبان این کسب و کار محسوب می شود. این بانوی کارآفرین موفق با مشکلاتی چون فقدان سیستم گاز رسانی مواجه بوده و این مشکل را با انتقال گاز به طول ۷۰۰ متر تا مرکز پرورش ماهی حل کرده است.
او همچنین با مشکل خرید گازوئیل ماهانه برای تولید و پرورش ماهیانش و نیز نبودن ردیف بودجه ای در بانکهای عامل برای پرداخت وام به تولیدکنندگان ماهیان زینتی دست و پنجه نرم می کند که این عوامل تاکنون او را از گام بعدیش که افتتاح فاز دوم این مرکز و رسیدن به تولید ۷۵۰هزار قطعه ای ماهیان زینتی می باشد، دور نگه داشته است؛ هرچند او و خانواده اش با توکل به خدا و امید به آینده مصمم به ادامه راه خود هستند.