
کاردرمانگر چه کار می کند و چه شخصیتی مناسب شغل اوست؟
کاردرمانگر چه می کند؟
کار تخصصی کاردرمانگر کمک به افرادی است که مشکل یا ناتوانی هایی دارند . این ناتوانی ها و بیماری ها عبارتند از :
۱) بیماریهای نورولوژیک نظیر سکته مغزی ، ضربه ی مغزی ، مولیتپل اسکلروزیس، پارکینسون ، A.L.S ، بیماران ضایعات نخاعی ، فلج مغزی کودکان و …
۲) بیماریهای ارتوپدیک نظیر شکستگی ها ، پارگی تاندون عضلات و رباطهای مفصلی ، R.s.D و سوختگی هاو …
۳) بیماریهای روانی نظیر اسکیزوفرنی ، افراد نوروتیک ، اختلال شخصیت ، فوبیا ، P.T.S.D
۴) بیماریها و اختلالات ذهنی نظیر کودکان بیش فعال و کم توجه ، اوتیسم ، اختلالات نافذ رشد P.D.D ، عقب ماندگی ذهنی ، سندرم داونDown ، اختلالات یادگیری کودکان
۵) بیماری های مرتبط با حوزه ی سالمندی نظیر آلزایمر و دمانس
۶) اختلالات رفتاری مرتبط با حوزه ی معتادین
۷) زمینه ی مرتبط با رشد کودکان و توانمند سازی عصبی نوزادان نارس نظیر Preterms و نوزادان در واحد مراقبت های ویژه ی NICU
۸) زمینه های مرتبط با صنعت نظیرسلامت کارکنان و کارگران و کارمندان حین انجام کار ، بهینه سازی ابزار آلات
کاردرمانگر کمک می کند تا این افراد بتوانند به طور مستقل به زندگی خود ادامه دهند و حتی توانایی کار کردن را نیز پیدا کنند تا درآمد کسب کنند و زندگی خود را اداره نمایند.
حوزه فعالیت کار درمان در دو زمینه روانی و جسمانی می باشد. او تمامی ابعاد یک بیماری و تأثیرات جانبی آن را به روی زندگی شخصی و اجتماعی فرد را در نظر گرفته و با ارائه تکنیکهای درمانی مناسب، ضمن در نظر گرفتن علائق و انگیزه فرد، او را به سوی فعالیت روزانه مستقل سوق میدهد.
متخصصان کاردرمانی با تسلط کافی بر علوم مختلف فیزیولوژیکی، آناتومیکی و روانشناختی، یک برنامه جامع درمانی را به بیماران ارائه میدهند؛ یعنی در کاردرمانی، تمرکز درمان فقط روی بیماری نیست، بلکه تمامی ابعاد زندگی فرد، مورد بررسی قرار میگیرد.
در واقع هدف کاردرمانی به حداقل رساندن ناتوانی های یک معلول ، استفاده ی بهینه از توانمندی های باقیمانده و کمک به او برای کسب حداکثر میزان توانمندی و استقلال فردی در تمامی حیطه های زندگی می باشد. کاردرمانگر باید در تمامی مراحل زندگی بیمار به صورت فعال انجام وظیفه نماید: از انجام فعالیت های روزانه، تفریح تا آموزش زندگی اجتماعی،مهارت های مختلف، یافتن شغل و …
کاردرمانگر در فرآیند کاری خود از انواع ورزش ها ی فیزیکی، ابزارهای مختلف، نرم افزارهای کامپیوتری و … استفاده می کنند. گاهی نیز کاردرمانگرهای خلاق به طراحی و ایجاد وسایل ، ابزارها و نرم افزارهای لازم که وجود ندارد ولی مورد نیاز است، می پردازند.
کاردرمانگر ممکن است فقط با گروه سنی یا گروه بیماران خاصی کار کنند. مثلا گروهی از آنان فقط در مدارس، توانائیهای دانش آموزان را بررسی کرده و با درمان و یا ایجاد تغییرات لازم، به آنها در شرکت حداکثری در برنامه ها و فعالیتهای مدرسه کمک می کنند. گروهی نیز ممکن است فقط با معتادان یا بیماران روانی کار کنند.
وظایف کاردرمانگر
-
معالجه اختلالات روانی و جسمانی
-
تهیه و تدوین برنامه جامع درمانی
-
آموزش کارهای مختلف از جمله پوشیدن لباس، آشپزی، غذاخوردن، استفاده از کامپیوتر و … به بیماران
-
آموزش حرکات و تمرین های مختلف به بیماران
-
استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری موجود در جهت پیشرفت بیماران در حل مسایل، تصمیم گیری، حافظه، هماهنگی و …
-
آموزش شیوه استفاده از وسایل کمک حرکتی مانند صندلی چرخ دار و … به بیماران ناتوان جسمی
-
آموزش شیوه زندگی اجتماعی به بیماران ( از جمله شیوه خرید، استفاده از وسایل نقلیه عمومی، زمان بندی، بودجه بندی و … )
-
کمک به درمان انواع بیماران از جمله معتادان و بیماران افسرده
-
بررسی محیط خانه و کار بیمار و متناسب سازی آنها با نیازهای بیمار
-
آموزش خانواده، همکاران و کارفرماهای بیماران درباره نحوه ایجاد ارتباط و مراقبت از آنها
-
برنامه ریزی و ارزیابی دقیق میزان پیشرفت بیماران در فرآیند درمان
شخصیت شناسی کاردرمانگر
شخصیت شناسی کاردرمانگر بر اساس تست MBTI
ENFJ این تیپ شخصیتی به حوزه های سلامت علاقه مندند. آنها به عوامل روانی، احساسی و معنوی بیماران توجه داشته و از ارائه راه حل به بیماران خشنود می شوند.
INFJ این تیپ شخصیتی دوست دارند از دانش خود در جهت کمک به دیگران استفاده کنند به خصوص اگر کار آنها به صورت مشاوره ای باشد.
ENFP این تیپ شخصیتی به حوزه بهداشت و سلامت علاقه دارد چون علاوه بر حغظ استقلال، مشاغل آن از انعطاف کافی برخوردارند. این افراد اگر کارشان به صورت مشاوره ای و خارج از ساختار سنتی اداری باشد، بسیار از آن لذت می برند.
INFP این تیپ شخصیتی دوست دارد در کارش استقلال داشته و از نزدیک با افراد ارتباط داشته باشد.
ESFJ این تیپ شخصیتی دوست دارد با دیگران مستقیما در ارتباط باشد، به آنها کمک کرده و از مشکلات و دردهایشان بکاهد. او می تواند رابطه خوبی با بیماران و همکاران خود ایجاد کند.
ISFJ این تیپ شخصیتی دوست دارد به دیگران کمک کند و ترجیح می دهد در فرآیند درمان با یک فرد به طور شخصی روبرو باشد.
ESFP این تیپ شخصیتی دوست دارد با مردم در ارتباط باشد و به آنها کمک کند. او از اینکه زندگی را برای دیگران آسان تر و رضایت بخش تر کند، لذت می برد.
ISFP این تیپ شخصیتی دوست دارد به دیگران کمک کرده و مشکلات آنها رفع کند. بنابراین به مشاغل حوزه پزشکی به خصوص مشاغلی که مستقیما با بیمار سر و کار دارد، علاقه دارد.
مهارت و دانش مورد نیاز شغل کار درمانگر
-
صبر و شکیبائی زیاد : چون معمولا فرآیند کاردرمانی زمان بر است.
-
روابط عمومی قوی : برای ایجاد ارتباط مناسب و اعتماد در بیماران
-
توانایی انگیزه بخشی : برای دادن امید و انگیزه کافی به بیماران
-
ابتکار و تخیل : برای مطابقت دادن فعالیتها با نیازهای بیماران
-
توانایی جسمی و روحی خوب
-
مهربانی، همدردی و علاقه به کمک به دیگران
-
توانایی خوب در آموزش دادن
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل کاردرمانگر
علاقه مندان برای ورود به این شغل باید مدرک دانشگاهی معتبر داشته باشند. آنها می توانند در رشته کاردرمانی در مقاطع مختلف کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل کنند.
فرصت شغلی ، بازار کار و وضعیت استخدام کارشناس کاردرمانی
استخدام کاردرمانگر در بهزیستی ، هلال احمر، بیمارستانهای توانبخشی و روانی ، درمانگاهها ، سرای سالمندان ، مراکز نگهداری عقب مانده های ذهنی و مراکز کاردرمانی امکان پذیر است.تعدادی از آنها نیزدر منازل بیماران، خدمات حرفه ای خود را ارائه می کنند.
کاردرمانگر همچنین می تواند با داشتن شرایط لازم، صاحب شماره نظام پزشکی شده و اقدام به تاسیس مطب خصوصی نماید .
مکانهای کاری دیگری نیز وجود دارد که یک کاردرمانگر می تواند در آنها مشغول به کار شود :
- کاردرمانگر می تواند به ارائه خدمات درمانی در حوزه پیشگیری و کار با کودکان سالم در معرض خطر و غربالگری و بازشناسی ایشان در مهد های کودک و مدارس ابتدایی بپردازد.
- کاردرمانگر می تواند به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاههای سراسر کشور استخدام و مشغول تدریس، پژوهش و تحقیق و مطالعه شود.
- کاردرمانگر می تواند در سمت های مشاور امور توانبخشی در برخی نهاد ها ( مثل صدا و سیما و بنیاد معلولان و جانبازان و انجمن ها و موسسات دولتی و خصوصی ) مشغول به کار شود.
- کاردرمانگر می تواند در زمینه تهیه و تامین تجهیزات توانبخشی فعالیت کند.
آینده شغلی مناسب کاردرمانی علاوه بر ایران، در اکثر کشورهای جهان نیز صادق است. به همین جهت افرادی که تمایل به کار در کشورهای دیگر را دارند، می توانند فرصت های شغلی مناسبی در حوزه کاردرمانی در آنجا پیدا کنند.
آینده شغلی و وضعیت استخدام کاردرمانگر در برخی از کشورهای جهان
آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام متخصصان کاردرمانی بین سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲، رشد ۲۹ درصدی خواهد داشت . در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل۱۱ درصد می باشد.
استرالیا - در بازه زمانی۵ سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد ۲۲.۴درصدی داشته (در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل ۶.۵ درصد بوده است) و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی می شود.
میزان درآمد کارشناس کاردرمانی
اکثر افرادی که در حیطه ی کاردرمانی کار می کنند ، درآمد مناسبی دارند. البته آنهایی که سابقه و تجربه کاری بیشتری دارند، درآمد مناسب تری هم کسب می کنند.
کاردرمانگرانی که به صورت مستقل و شخصی فعالیت می کنند، با توجه به میزان فعالیت و تعداد مراجعان، درآمدهای مختلفی دارند.
درآمد کاردرمانگر در برخی از کشورهای جهان
آمریکا – درآمد کاردرمانگرها در این کشور در سال ۲۰۱۲، حدود ۷۵۵۰۰ دلار در سال بوده است.
انگلستان – درآمد کاردرمانگر در این کشور در ابتدای کار حدود ۲۲۰۰۰ پوند در سال است. با داشتن تحربه بیشتر این درآمد بین ۲۵۵۰۰ تا ۳۴۵۰۰ پوند در سال می رسد. افرادی که در این شغل سمت های نظارتی و مدیریتی دارند، درآمد بیش از ۴۰۰۰۰ پوند در سال هم کسب می کنند.
استرالیا - متوسط درآمد سالانه متخصصان کاردرمانی سالانه ۶۰۰۰۰ دلار استرالیا (قبل از کسر مالیات) می باشد.
کانادا- متوسط درآمد سالانه متخصصان کاردرمانی سالانه ۵۹۰۰۰ دلار کانادا می باشد.