
کار شنوایی شناس چیست و چه شخصیتی مناسب این شغل است؟
اگر به دنبال شغلی متنوع در زمینه کمک به دیگران بوده و به حوزه مشکلات شنوایی علاقه مندید، این شغل مناسب شماست.
تفاوت شنوایی شناسی با شنوایی سنجی
شنوایی شناسی علم مطالعه اختلالات شنوایی از راه شناسایی و سنجش کاستی عملکرد شنوایی و توانبخشی آن می باشد. شنوایی سنجی بخشی از شنوایی شناسی می باشد. حوزه شنوایی شناسی وسیع تر از شنوایی سنجی بوده و مسائلی از جمله تشخیص، حفاظت شنوایی و پیشگیری از اختلالات شنوایی، تعادل و توانبخشی به موقع افراد دچار آسیب شنوایی را شامل می شود.
شنوایی شناسی در حوزه تخصصی سه شاخه عمده دارد :
-
شنواییشناسی تشخیصی : این شاخه به ارزیابیهای کمی و کیفی و تعیین محل ضایعات شنوایی وتعادل به وسیله آزمونهای رفتاری، فیزیولوژیک و الکتروفیزیولوژیک در کودکان و بزرگسالان می پردازد.
-
شنواییشناسی توانبخشی : این شاخه دو بخش توانبخشی شنوایی (شامل : ارزیابی، تجویز و تنظیم وسایل کمک شنوایی، ارزیابیهای ویژه افراد کاندیدای کاشت حلزونی، تربیت شنوایی، آموزش مهارتهای ارتباطی و کمک به سازگاری روانی – اجتماعی افراد کم شنوا و خانوادههای آنها، اقدامات توانبخشی برای افراد مبتلا به وزوز گوش و تدابیر توانبخشی مبتلایان به اختلالات شنوایی مرکزی) و توانبخشی تعادل (شامل کمک به بیمارانی که از سرگیجه و عدم تعادل رنج میبرند) را در بر می گیرد.
-
شنواییشناسی حفاظت و پیشگیری : این شاخه بیشتر بر جلوگیری از آسیبهای شنوایی و پیشگیری از معلولیت تمرکز داشته و اقداماتی چون غربالگری، مشاوره و اجرای پروژههای اندازه گیری صدا به منظور بررسی میزان آلودگی صوتی و تعیین نقاط مجاز و غیر مجاز و همچنین اجرای برنامههای حفاظت شنوایی و ارائه راه کارهایی در جهت کنترل و کاهش صدا را شامل می شود.
کار شنوایی شناس چیست؟
با توجه به توضیحات بالا، کار شنوایی شناس، تشخیص و درمان مشکلات شنوایی یا تعادلی افراد است. البته دخالت شنوایی شناس در حوزه درمان بسیار محدود است و او صرفاً از ابزار و روش های مختلفی از جمله سمعک، وسایل کمک ارتباطی، پیشنهاد جراحی کاشت حلزون توسط پزشک متخصص و … برای درمان استفاده می کند.
دادن آموزش و مشاوره به خانواده ها و فرد دارای مشکل شنوایی، طراحی و اجرای برنامه های حفاظت شنوایی برای کارخانه ها و مراکز صنعتی، اجرای برنامه های غربالگری نوزادان و دانش آموزان، طراحی و ساخت ابزار و تجهیزات محافظ گوش از دیگر کارهایی است که شنوایی شناس در آنها نقش فعال دارد.
کارشناس شنوایی شناسی باید صبور بوده و رفتاری دلسوزانه توام با مهربانی با بیماران داشته باشد. او در کار خود با متخصصانی از جمله روانشناس، متخصص گوش و حلق و بینی، متخصص مغز و اعصاب، متخصص اطفال و گفتار درمانگر ارتباط نزدیک دارد.
ساعت کار شنوایی شناس معمولا به صورت تمام وقت است. اگر مستقل بوده و برای خود کار کند، تعیین ساعت کاری بر عهده خود او می باشد.
وظایف شنوایی شناس
-
تشخیص اختلال و مشکلات شنوایی در افراد با کمک دستگاه ها و تست های مختلف
-
تهیه گزارشات لازم برای پزشک معالج فرد در خصوص نوع تشخیص انجام شده
-
دادن آموزش و مشاوره لازم به بیمار و خانواده او
-
قالب گیری و ساخت قالب گوش و سمعک
-
انجام برنامههای غربالگری شنوایی نوزادان، خردسالان و کودکان در سنین مدرسه
-
پیشگیری از آسیب شنوایی، حفاظت شنوایی، برنامه ریزی و انجام غربالگری در جمعیت هایی نظیر مراکز کارگاهی، نظامی، اردوگاهها و … و ارائه مشاوره شنواییشناسی در این حوزه
-
اجرای برنامههای توانبخشی شنوایی شامل گفتارخوانی، رشد مهارتهای شنیداری (تربیت شنوایی) و رشد زبان و ارائه مشاوره شنواییشناسی در این بخش
-
تعیین، تجویز، کاربرد و تنظیم تجهیزات صوتی مناسب و روشهای بهبود کیفیت صدا در محیطهای آموزشی افراد مبتلا به اختلالات شنوایی
-
نظارت و پیگیری اجرای صحیح روشهای برقراری ارتباط بین کم شنوایان با مربیان و سایرین (مثلا نحوه برخورد با دانش آموز کم شنوا در کلاس معمولی)
شخصیت شناسی شنوایی شناس
شخصیت شناسی شنوایی شناس بر اساس تست MBTI
ISTJ این تیپ شخصیتی به نگرانی های بیماران توجه خاص داشته، خوب گوش کرده و توصیه های حساب شده می کند. او از محیط های کاری منظم استقبال کرده و به خوبی به مسئولیت های خود عمل می کند.
ESFP این تیپ شخصیتی دوست دارد با مردم در ارتباط باشد و به آنها کمک کند. او از اینکه زندگی را برای دیگران آسان تر و رضایت بخش تر کند، لذت می برد.
ISFP این تیپ شخصیتی دوست دارد به دیگران کمک کرده و مشکلات آنها رفع کند. بنابراین به مشاغل حوزه پزشکی به خصوص مشاغلی که مستقیما با بیمار سر و کار دارد، علاقه دارد.
مهارت و دانش مورد نیاز شنوایی شناس
-
دقت و توجه به جزئیات
-
مهارت های ارتباطی خوب
-
رفتار دلسوزانه و حرفه ای با بیماران
-
مهارت خوب در سازماندهی
-
مهارت انجام کار تیمی
-
توان آموزش و مشاوره خوب
-
توانایی ایجاد انگیزه در بیماران برای دنبال کردن برنامه توانبخشی
-
حفظ آرامش و داشتن برخوردی مناسب در شرایط بحرانی و پیچیده
-
رازداری
-
تسلط به زبان انگلیسی (به دلیل نوپا بودن این رشته در ایران بیشتر کتابها و متون علمی این رشته به زبان انگلیسی می باشد)
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل شنوایی شناس
فارغ التحصیلان رشته کارشناسی شنوایی شناسی می توانند وارد این شغل شوند. البته علاقه مندان می توانند در مقاطع بالاتر (کارشناسی ارشد شنوایی شناسی) تحصیلات خود را ادامه دهند که در این صورت احتمالاً بیشتر به شغل های آموزش و تحقیق و پژوهش در این حوزه روی خواهند آورد.
فرصت شغلی ، بازار کار و وضعیت استخدام شنوایی شناس
استخدام شنوایی شناس می تواند در بخش شنوایی شناسی بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز درمانی، مدارس ناشنوایان، مراکز نگهداری سالمندان، معلولین و کودکان، کارخانه ها و مراکز صنعتی انجام شود. با داشتن تجربه و سرمایه لازم نیز می تواند به طور مستقل کار کرده و در صورت داشتن شرایط ( از جمله داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر، داشتن سابقه۶ ساله برای تاسیس دفتر در تهران و کرج و۴ ساله برای سایر شهرستان ها) دفاتر ارزیابی شنوایی تاسیس کند. استخدام شنوایی شناس هایی که مدرک تحصیلات تکمیلی در این حوزه دارند، در دانشگاه ها و مراکز آموزشی نیز امکان پذیر است.
شغل شنوایی شناسی از بازارکار نسبتا خوبی به خصوص در شهرهای کوچک برخوردار است . به عنوان مثال در طرح های بزرگی مانند غربالگری دانش آموزان قبل از مدرسه که در سطح وسیعی در کشور برگزار می شود، شنوایی شناس ها که نقش اصلی را بر عهده دارند، به تعداد زیادی در این طرح ها مورد استفاده قرار می گیرند.
به طور کلی چون این شغل از مشاغل نو و جدید در کشور بوده و سابقه طولانی ندارد، قابلیت رشد و پیشرفت خوبی دارد و پیش بینی می شود از آینده شغلی خوبی نیز برخوردار باشد. همانطور که آمار برخی از کشورها نشان می دهد، آینده شغلی بسیار خوبی پیش روی شنوایی شناسی قرار دارد. چند نمونه از آنها در ادامه آمده است.
وضعیت استخدام شنوایی شناس در برخی کشورهای جهان
آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام متخصصان شنوایی شناسی بین سال های۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ ، رشد۳۷ درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل۱۴ درصد می باشد.
استرالیا – در بازه زمانی۵ سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد۱۰۳.۶ درصدی داشته و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی شده است.
میزان درآمد شنوایی شناس
آمار دقیقی از میزان حقوق و درآمد شنوایی شناس در کشور در دسترس نمی باشد. البته کارشناسانی که در بخش دولتی استخدام می شوند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. شنوایی شناس هایی که در بخش خصوصی هستند، با توجه به میزان تجربه، توانایی و نوع توافقی که با کارفرمای خود دارند، درآمدهای متفاوتی کسب می کنند. آنهایی هم که دفتر ارزیابی شنوایی تاسیس می کنند، با توجه به میزان توانایی و تبحر، کیفیت کار و تعداد مراجعان، درآمدهای مختلفی خواهند داشت.
درآمد شنوایی شناس در برخی از کشورهای جهان
آمریکا – متوسط درآمد سالانه این شغل۶۶.۶۶۰ دلار (برای همه مشاغل۳۳.۸۴۰ دلار ) در سال۲۰۱۰ و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۶۸.۱۰۰ دلار بوده است.
استرالیا – متوسط درآمد سالانه متخصصان شنوایی سنجی ۶۰.۰۰۰ دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان – متوسط درآمد سالانه این شغل برای افراد تازه کار بین۳۲.۰۰۰ تا۴۱.۶۰۰ دلار، برای افراد ارشد حدود۵۲.۰۰۰ دلار و برای مدیران و مشاوران این حوزه بین۶۱.۰۰۰ تا۱۲۱.۰۰۰ دلار می باشد.