
درباره مامایی و کار ماما
مامایی برای شماست اگر …
اگر عاشق بچه ها و کمک کردن به مادران در به دنیا آوردن آنها هستید، مامایی می تواند شغلی عالی برایتان باشد.
مامایی چگونه شغلی است و کار ماما چیست؟
مامایی شغلی است گرانقدر که قدمتی در حدود تاریخ بشریت دارد. مامایی یکی از زیرمجموعههای علوم پزشکی است که فعالیت های گسترده ای را در ارایه خدمات به مادران باردار و نوزادان در بر می گیرد.
این خدمات، فهرست مفصلی شامل آموزش بهداشت و ارائه خدمات بهداشتی و مامایی گسترده به جامعه زنان در سنین باروری، مشاوره و راهنمایی خانواده در مورد بهداشت ازدواج و بهداشت نسل، مسائل دوران بارداری و بعد از زایمان، انجام کلیه مراقبت های دوران باداری، انجام زایمان و مراقبت های بعد از زایمان و مراقبت نوزاد در بیمارستان ها و منازل و یا مراکز زایمانی دیگر، تشخیص زودرس بیماری های دوران بارداری و پی بردن به موارد غیر طبیعی در مادر و جنین و نوزاد و شیرخوار است.
از دیگر موضوعات شغل مامایی می توان به کمک گرفتن از پزشک در موارد لزوم و انجام فوریت های مامایی در صورت عدم دسترسی به پزشک در مواقع اورژانس، تشخیص بیماری های زنان و ارجاع به پزشک متخصص در صورت لزوم و پیشگیری از امراض زنان و تنظیم خانواده اشاره کرد.
بخش عمده ای از وظایف و کار ماما مربوط به مادران باردار است. زایمان که یک تجربه حساس و مهیج برای هر زنی بوده و با هیچ فرآیند دیگری قابل مقایسه نیست، در بعضی از خانمها یک جریان طبیعی و آسان و در بعضیها با مشکل انجام خواهد شد، اما در هر دو مورد نیاز به مراقبتهای خاصی است.
کار ماما قبل از بارداری مادر، در طول دوران بارداری، هنگام زایمان و پس از زایمان ادامه دارد و در هر مرحله او مراقبت های لازم را به عمل می آورد. ماما به صورت مداوم وضعیت مادر و جنین را بررسی کرده و در صورت وجود مشکل، فرد را به متخصص زنان و زایمان ارجاع می دهد. در واقع هدف مامایی ، حفظ سلامت مادران و نوزادان است.
ساعت کار و محل کار ماما
ماما معمولا به صورت تمام وقت کار می کند که گاهی شامل شیفت شب و روزهای تعطیل هم می باشد. برخی نیز به صورت پاره وقت مشغول به فعالیت هستند. محل کار ماما می تواند بیمارستان، درمانگاه و یا مطب شخصی باشد.
وظایف ماما
بخش عمده ای از وظایف ماما به زنان باردار مربوط می شود. با توجه به این قبل از تولد،کار مامامعمولا شامل موارد زیر است:
- توصیه به زنان باردار برای موضوعاتی چون تغذیه سالم
- توضیح در مواردی چون به دنیا آوردن بچه در بیمارستان ، تولد طبیعی یا انواع تسکین درد
- برگزاری کلاسهای آموزشی درمورد بارداری و پدر و مادر شدن
- بررسی سلامت مادر و کودک در طول بارداری
در هنگام زایمان مادر وظایف ماما عبارت است از :
- بررسی چگونگی پیشرفت کار
- کنترل کودک در طول مراحل زایمان
- تسکین درد و توصیه هایی در مورد روشهای مدیریت درد
- انجام عمل زایمان (طبیعی)
- تماس با دکتر متخصص در هنگام روبرو شدن با هر مشکل
وقتی کودک به دنیا می آید، کار ماما می تواند شامل ارائه توصیه های لازم به خانواده در مورد تغذیه، حمام کردن و مراقبت از کودک باشد.
ماما به غیر از مسایل مربوط به زنان باردار وظایف دیگری نیز دارد که برخی از آنها عبارتند از :
- انجام معاینات لازم از زنان و تشخیص موارد غیر طبیعی و بیماری های زنانه و در صورت لزوم ارجاع آنها به پزشک متخصص
- راهنمایی و مشاوره بهداشتی زنان و دختران
- راهنمایی زنان در امر تنظیم خانواده
مهارت و دانش مورد نیاز ماما
ماما باید مهارتهای ارتباطی خوب، اعتماد به نفس و آرامش (در شرایط پر استرس) داشته و بتواند اعتماد بیماران را جلب کند. او باید فرد مسئولی بوده و با عشق و علاقه و صبر زیاد به مراجعان و بیماران خود رسیدگی کند. ماما باید با بیمار به خوبی ارتباط نزدیک برقرار کرده و در شرایط سخت مانند زایمان به او آرامش دهد. مهمترین مهارتها و توانمندیهای ماما به قرار زیر است:
-
عشق و علاقه زیاد به کار خود
-
روابط عمومی خوب
-
داشتن اعتماد به نفس
-
صبر و حوصله
-
تصمیم گیری سریع و درست در شرایط بحرانی
-
مهارتهای کار تیمی قوی و ابتکارعمل در کار کردن به تنهایی
-
آرامش در شرایط پراسترس
-
استقامت فیزیکی و ذهنی
-
توان استفاده از دستگاه های پزشکی مربوط به کار خود
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل مامایی
علاقه مندان برای ورود به این شغل باید در رشته مامایی تحصیل کنند.
البته فقط خانم ها می توانند وارد این رشته شوند. در ایران مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مامایی و مشاوره در مامایی وجود دارد. فارغ التحصیلان دوره ارشد می توانند در رشته بهداشت باروری ( رشته ای بسیار نزدیک به مامایی) در سطح دکتری ادامه تحصیل دهند.
بازارکار و وضعیت استخدام ماما و درآمد او در ایران
متأسفانه سالهاست که آمار و اطلاعات شفاف و دقیقی در خصوص جزئیات مشاغل و استخدام ماما و دیگر مشاغل در ایران منتشر نمی شود و دستگاههای مسؤول نیز غالباً نسبت به ارایه آمار مورد نیاز به ویژه آن دسته از اطلاعاتی که در زمینه مشاوره شغلی و هدایت تحصیلی مفیدند، واکنش درخور توجهی نشان نمی دهند
از این رو تیم کارشناسی مسیر ایرانی با هدف رفع نیاز علاقه مندان، اقدام به تدوین اطلاعات از مراجع مختلف نموده و با بررسی اطلاعات، حذف موارد نامعتبر و افزودن تحلیل های ممکن، اقدام به تهیه راهنمای شغل ماما کرده است.
اکنون نسخه اولیه راهنمای اطلاعات شغلی بازار کار ایران برای شغل ماما در دسترس شماست. امیدواریم با دریافت نظرات اساتید و صاحبنظران ارجمند و رفع نواقص موجود، بتوانیم روز به روز بر کیفیت و کمیت این اطلاعات بیفزاییم و به سهم خود یاریگر دوستان و همراهان عزیز باشیم.
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
شخصیت شناسی شغل ماما بر اساس تست MBTI
INTJ این تیپ شخصیتی در زمینه های فنی تر حوزه سلامت موفق تر است. او می تواند به طور مستقل و با حداقل دخالت دیگران کار کند.
INTP این تیپ شخصیتی حوزه رو به رشد پزشکی و سلامت را دوست دارد و ابن فرصت را پیدا می کند که با مفاهیم پیچیده و جدید روبرو شود. اگر این شغل همراه با پژوهش و بررسی باشد، فرصت کاری مستقل و مطلوبی را برای این تیپ شخصیتی فراهم می کند.
ESTJ این تیپ شخصیتی دوست دارد با چیزهای ملموس و واقعی سر و کار داشته باشد. او می تواند بر اساس استدلال های قیاسی خود به علت و معلول ها پی برده و نتیجه گیری کند.
ISFJ این تیپ شخصیتی علاقه دارد به دیگران کمک کند و در کار خود استقلال داشته باشد. معمولا در این شغل او با بیمار یا مراجعه کننده ارتباط برقرار می کند.
وضعیت استخدام ماما در برخی کشورهای جهان
استرالیا – در بازه زمانی۵ سال گذشته میزان استخدام ماماها رشد۳.۳ درصدی داشته و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی می شود.
درآمد ماما در برخی از کشورهای جهان
استرالیا – متوسط درآمد سالانه این شغل۶۷.۲۰۰ دلار(قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان – متوسط درآمد سالانه این شغل در بخش دولتی برای افراد تازه کار۳۲.۵۰۰ دلار، افراد با تجربه۵۲.۰۰۰ دلار، افراد ارشد و مدیران تیم ها بین۴۶.۰۰۰ تا۶۱.۰۰۰ دلار و برای رتبه های عالی و مشاوره ای تا۱۰۲.۰۰۰ دلار می باشد.